lauantai 9. huhtikuuta 2011

Chianti Classico 2011 -tapahtuma


Fiasco päättää viinikevään ylpeänä Chianti Classico -tapahtumaan lauantaina 7.5.2011 klo 19.00 Kalevankadun viinikellarissa. 

Ilta tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua samalla kertaa moneen mielenkiintoiseen toscanalaistuottajaan, joiden Classicot edustavat tuotantoalueen terävintä kärkeä.

Maistettavana muun muassa: Agricola Querciabella, Fontodi, Candialle, Isole e Olena...

Hinta jäseniltä 30€ ja ei-jäseniltä 40€. Huippuviinien lisäksi tarjolla on pientä purtavaa. 

Ilmoittautumiset: viini.fiasco@gmail.com

Tervetuloa,
Viinikerho Fiasco

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Viikon 13 Maanantaimaistelu: Ngeringa Syrah 2007


Mikon Australia-reissun tuliainen pojille oli biodynaaminen Ngeringa Syrah 2007. Ngeringa lukeutuu Adelaide Hillsin alueen pienimpiin tuottajiin, sillä kahdesta eri viinitarhasta koostuva viinitila on kokonaisuudessaan vain viisi hehtaaria. Tuottajat Erinn ja Janet ovat opiskelleet Adelaiden yliopistossa enologiaa ja jatkaneet opintojaan Ranskassa, Italiassa, Espanjassa ja Saksassa kierrellen vanhan maailman kuuluisimpia viinialueita työskennellen ja oppien. Vierailun yhteydessä Erinn kertoi, että he pyrkivät luomaan perinteisiä viinejä, jotka ovat tasapainoisia ja elegantteja. Valmistuksessa käytetään villihiivoja ja mahdollisimman vähän uutta ranskalaista tammea. Pyrkimyksenä on saada rypäleen aito aromi esille.

Viinin asenne ja valmistyyli on niin kaukana luumuhillomaisen makeista massatuotannon Shiraz’sta, että Ngeringa päätti käytää alkuperäistä rypäleen nimeä ‘Syrah’. Viinin valmistuksessa on käytetty 1 % Viogneria ja 21 kuukauden kypsytykseen on käytetty 30 % uutta ranskalaista tammea. Tuoksu on mausteinen ja sieltä voi erottaa pippuria. Suutuntuma on pehmeän silkkinen ja tasapainoinen. Makumaailmaa hallitsee mausteet ja hapankirsikka. Tammen ja rypäleen tuoma tanniinisuus tuovat viiniin eloa ja pituutta.

Kommentteja viinistä:
Mikko: "Tältä siis maistuu aidosti Etelä-Australialainen Syrah."
Severi: "Maku taittuu mahtavasti vanhan maailman puolelle, eipä ole syyttä Syrah."
Janne: "Mielenkiintoinen vaihtoehto perinteikäälle aussi-shirazille."

perjantai 1. huhtikuuta 2011

Fiasco maisteli aussipunkkuja 19.3.2011


Tämänkertaisen tastingin tarkoituksena oli hieman kartottaa Australian punaviinitarjontaa. Alkon tarjonta keskittyy pääasiassa Etelä-Australiaan, josta myös tastingiin valitut viinit tulivat. Pruuviin valittiin Australian tunnetuimpia rypäleitä ja niiden sekoituksia. Tarjolla olivat Dean Hewitsonin oma projekti McLaren Valesta Arden Gate Tribute Grenache, Jim Barryn Lodge Hill Shiraz Clare Valleystä, tunnustusta kerännyt Hewitsonin Miss Harry Barossasta, Nugan Estaten Cabernet Sauvignon Coonawarrasta ja Penfoldsin Rawson's Retreat Shiraz Cabernet, joka on sekoite eri Etelä-Australian viinialueilta. 


Viineistä huokui kypsä marjaisuus ja suutuntuma oli pehmeä. Joistakin viineistä pystyi erottamaan erikoisempiakin nyansseja, kuten Jim Barryn Shiraz'sta eukalyptuksen aromeja. Maistelijoiden äänet jakautuivat lähes tasan Nuganin Cabernetin ja Jim Barryn Shirazin kesken - molemmat olivat täyteläisen pehmeitä ja runsaan hedelmäisiä. Joukosta erottui myös keveydellään Arden Gaten Grenache, joka sai taakseen muutaman erittäin innostuneen maistelijan. Viini oli keskitäyteläinen, notkea ja erittäin helposti juotava. Alle kymmenen euron kategoriassa mainio ostos. 


Täyteläiset ja runsaat viinit olivatkin maistelijoiden mieleen ja tästä on hyvä jatkaa kohti perjantain 8.4. tastingiä, jossa maistettavana on hienoja täyteläisiä viinejä. Nähdään siellä!