maanantai 22. lokakuuta 2012

Fiasco synnyinjuurillaan Ruffinon lanseeraustilaisuudessa

Viinikerhomme nimi oli yllättäen kovassa huudossa perjantaina 19.10. La Famiglian alakerran kabinetissa, jonne Fiascon pojat saapuivat Altian kutsumana lounasaikaan.

Ruffinon edustaja oli Suomessa lanseeraamassa ensimmäisenä maailmassa Toskanan vanhimpaa Chiantia eli Ruffino Chianti Superiore DOCG:a, jonka historia ulottuu yli 100 vuoden päähän - tarkemmin vuoteen 1877. Chianteissa tunnettu fiasco on yksi maailman tunnetuimmista Italiaa tai Toskanaa kuvastavista tuotemerkeistä. Tämä olkipunottu  ja pyöreäpohjainen pullo on ollut jo yli vuosisadan ajan yksi kestävimmistä säilytys- ja kuljetusmuodoista nestemäisille aineille, kuten kansan sekä kuuluisuuksien rakastamalle chiantille.

Fiascon modernisoitu versio litran kokoluokassa
Vuoden 2011 Ruffino Chianti Superioren tuoksussa oli havaittavissa kukkaisuutta sekä kypsynyttä kirsikkaisuutta. Keskitäyteläinen maku seurasi tuoksua, ja siitä löytyi hivenen mausteisuutta ja kitkerää jälkimakua. Oivallinen viini tarjolla olleelle pikkupurtavalle.

Ruffino Chianti sopi hienosti italialaisten pikkupurtavien seuraan.

Ruffino Chiantin rinnalle tuotiin kolmea muuta viiniä, jotka olivat järjestyksessä:
  • Riserva Ducale Chianti Classico Riserva 2008 (tuoksussa kirsikkaisuutta, orvokkisuutta. Maussa vadelmaisuutta ja kirsikkaisuutta, mausteita, tukevat hapot, säilyy pitkään)
  • Ruffino Modus 2008 (tuoksussa tammen tuomaa vaniljaa sekä marjaisuutta. Maussa pehmeää tammimaisuutta sekä tuhtia marjaisuutta)
  • Riserva Ducale Oro Chianti Classico Riserva 1990 Jeroboam (tuoksu aluksi hivenen rikkimäinen ja etova, dekantointi auttoi tuomaan marjaisuutta esille. Kauniisti kypsynyt viini, jossa hapot ja tanniinit olivat edelleen eloisat.)

Ruffinon viinit: uusi Chianti Superiore -11,
Chianti Classico Riserva Ducale -08 ja supertoskanalainen Modus -08

Ruffinon edustaja Ducale Oro -90 Jeroboamin kanssa

Ruffinon viinitalo oli Ilario ja Leopolodo Ruffinon päähänpiston tulos, kun heidän tavoitteenaan oli tehdä vaatimattomasti parasta viiniä koko Toskanassa. Nykyään Marco ja Paolao Folonarin omistuksessa oleva Ruffino käsittää n. 560 ha viinitarhoja sekä Toskanan alueella että Firenzen tuntumassa olevan historiallisen viinikellarin. Ruffinolla on myös mm. ISO 9001/200 -sertifiointi ensimmäisenä italialaisena viinintekijänä sekä ensimmäinen DOCG-laatuluokitus serftifionti Chiantista.

Ruffinon viinitilat



Piemonte-ilta 3.11.

Ciao viininystävä!

Marraskuun viinit tulevat Piemontesta. "Maa vuorten juurella" on Pohjois-Italian hienoin viinialue. Kuningas- ja kuningatarviinejä, eli Baroloita ja Barbarescoja sekä niiden jaloja alamaisia maistellaan lauantaina 3.11.2012 klo 18.00 Kalevankadun viinikellarissa. Ilta tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua samalla kertaa alueen eri viinityyleihin ja niiden kanssa sopiviin pieniin purtaviin.


Hinta jäseniltä 40€ ja ei-jäseniltä 50€.
Ilmoittautumiset: viini.fiasco@gmail.com

Lämpimästi tervetuloa,
Fiascon pojat

keskiviikko 17. lokakuuta 2012

28.9. Fiascon Oktoberfest vol. II

Kun Ruosniemen Panimon Juho, Tommi sekä Antti toivat kegillisen eli 30 litraa nimikko-oluttaan Pikkupomoa Winecellarsin kapeita portaita alaspäin, oli hymy herkässä. "Vom Fass" eli suoraan tynnyristä voisi saksalaisittain kuvata Fiascon maistelusyksyn avausta ja ensitunnelmia. Oktoberfest-teeman mukainen tasting oli alkanut, kun noin 30 henkinen olutkansa aloitti bratwurstien, bretzeleiden sekä perunasalaatin herkuttelun baijerilaisten juomalaulujen raikaessa taustalla. Samanaikaisesti Ruosniemen panimomestarit aloittivat herkullisen oluen laskun vieraille.
Iloista odottelua...
...Juhon kaataessa Pikkupomoa lasiin...
..,jonka jälkeen alkoi herkuttelu.

Illan isäntä, muutamille jo viime syksystä entuudestaan tuttu Santtu, alusti oluen pitkää ja vivahteikasta syntymähistoriaa sekä eri olutlaatujen luonteenpiirteitä nelivipukaaviolla, johon kuuluvat vesi, mallas, humala sekä hiiva. Näitä tekijöitä muuttamalla on mahdollista kuvata lähes koko olueiden kirjo. Osallistujilla oli mahdollisuus perehtyä myös eri humalien laatuihin, mm. Pikkupomossa käytettyä kuivattua lehtihumalaa sekä pellettimuodossa olevaan humalaa.

Humalien hypistelyä ja mutustelua
Parrasvaloihin astui ensimmäisenä oluena vaahtoava Pikkupomo, joka oli luonteeltaan ja kuvaukseltaan malitillisesti ikääntynyt, tukevarunkoinen, sopivasti humalainen ja hivenen katkera ale. Pikkupomo paljasti maussa selkeästi mansikkavivahteita ja se taittui väriltään kevyesti punertavaan. Oluen väri oli aikaan saatu karamellisoidusta ohrasta. Alkoholia pomossa oli n. 6 t-% ja se antoi hyvää ryhtiä, eikä paistanut läpi. Eipä yllätys, että Pikkupomo oli ollut monessa olutravintolassa yksi kesän suurimmista suosikeista kesäisten makujensa ansiosta. Oivallinen esimies!  

Pikkupomon rinnalle oli valittu hyvin kirjava joukko eri ale-oluita, jotta maistelijat pääsisivät selville eroavaisuuksista. Käytännössä tämä tarkoitti humalan määrän (EBU:n) kohottamista sekä humalalaatujen vivahteiden löytämistä.

Pikkupomon kivikovat haastajat
Pikkupomon ensimmäiseksi haastajaksi asettui amerikkalainen Anchor Breweryn Liberty Ale, joka oli Alkon kuvauksen mukaisesti väriltään oljenkeltainen, runsasvaahtoinen, voimakkaasti humaloitu, sitruksinen, kukkainen ja tyylikäs. Katkerohumalan määrä oli 34 EBU:n kieppeillä. Olut oli erittäin vaikuttava, intensiivinen ja siinä oli pitkähkö sitruksinen ja kukkainen jälkimaku. Monen mielestä illan paras olut, jossa oli 5,9 t-%.

Santtu alusti oluen perimätietoa ja esitteli Pikkupomon haastajat
Anchoria seurasi Lontoon ainoan jäljellä olevan itsenäisen panimon Fuller'sin, hivenen runsaammin humaloitu (37 EBU:a),  meripihkanruskea India Pale Ale, joka on kuvaukseltaan karamellimaltainen, täyteläinen, aprikoosinen, sitruksinen ja kukkainen kuten Anchorkin, mutta ei yltänyt maultaan aivan Anchorin tasolle intensiivisyydeltään, vaan oli täyteläisyydestään huolimatta jälkimaussaan hivenen tylppä. Alkoholia 5,3 t-%.


 Kuulijat analysoivat oluet kuin levyraadissa ikään
Illan kolmantena haastajana oli tanskalainen Bryggeriet Djævlebrygin OriginAle, joka teki sekä katkeroaineidensa että alkoholitilavuutensa puolesta aimo harppauksen ylöspäin edeltääjinsä nähden noin 67 EBU:llaan sekä 8,5 t-%:aan. Tämän vaaleanruskean ja samean oluen mausta havaitsi selkeästi alkoholin tuomaa voimakkuutta sekä humalan katkeruutta, tosin samassa yhteydessä oli aistittavaissa kesäistä kukkaisuutta sekä aavistus hunajaisuutta. Jälkimaku viipyi myös suussa pitkään. Olut jakoi maistelijoiden mielipiteitä, sillä joidenkin mielestä alkoholi ja kitkeryys olivat läpitunkevat kun taas toisista tasapaino säilyi hyvin. Olut oli kalliimmassa hintaluokassa, koska 0,5 l pullosta joutui maksamaan 7,03€.

Illan neljäs ja viimeinen haastaja oli amerikkalainen AleSmith IPA, joka on voittanut lukuisia amerikkalaisia ja kansainvälisiä olutkilpailuja maailmalla. Todellinen IPA omassa luokassaan. Noin 6,5 dl pullossa myytävä olut oli meripihkan keltainen, samea, keskitäyteläinen, voimakkaasti humaloitu, viljainen, kypsän hedelmäinen, hennon sitruksinen, yrttinen ja tasapainoinen. Noin 55 EBU-yksiköllään katkeruuden huomasi, mutta se oli sopivasti sekoittunut tuoreeseen humalaan. Kuulemamme mukaan tämän IPA:n humala tulee olutpanimon omalta tilalta ja se lisätään keitokseen tuoreeltaan. Tämä IPA oli monien oluenystävien mieleen, tosin se leijuu omassa hintaluokassaan 14,98€ pullohinnalla.

Kiitokset koko aktiiviselle kuulijakunnalle, Ruosniemen olutmestareille sekä "humalahakuiselle conaisseurillemme" Santulle onnistuneesta illasta! Seuraavaksi suuntaamme katseemme hivenen etelämpään, koska tarjolle on tulossa jamon ibericoa, Baskimaan pikkupurtavia Pintxoseja sekä tietysti herkullisia espanjalaisia viinejä.

Bienvenidos!

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

19.10. Fiascon Pintxos & Wine

Kaixo!

Fiasco tutustuu espanjalaisten viinien ja Baskimaan pienpurtavien maailmaan. Fiascon mukana johtamassa herkullista matkaa ovat kokki Miikka Väisänen sekä viimeksi suuren suosion saanut Jamon Iberico -possuihin erikoistunut Antti Kupiainen.

Tarjolla siis hyviä viinejä, erinomaisia Baskimaan herkkuja sekä tuoreeltaan veisteltyä possua. Kaikki tämä perjantaina 19.10. Kalevankadun Winecellarsissa alkaen klo 19.00. Ilmoittaudu mukaan viini.fiasco@gmail.com.

Hinta jäseniltä 40€ ja ei-jäseniltä 50€.

Terveisin,
Fiascon pojat